Polipii colonici sunt mai frecvenți decât ne-am imagina. Sunt excrescențe formate la nivelul învelișului interior al colonului, care, în cele mai multe cazuri, nu provoacă simptome. Pentru a deveni simptomatici, trebuie să crească suficient de mult încât să provoace sângerări sau chiar obstrucții. Din acest motiv, cei mai mulți sunt descoperiți întâmplător, fie în cadrul unor investigații pentru alte afecțiuni, fie, cel mai frecvent, în timpul screeningului pentru cancerul colorectal.
Statisticile arată că după vârsta de 50 de ani, 1 din 3 pacienți prezintă polipi depistați prin colonoscopie, iar după 70 de ani acest raport ajunge la 1 din 2. Sunt, așadar, extrem de frecvenți, motiv pentru care măsurile preventive devin esențiale.
Dr. Tudor Arbănaș, medic primar gastroenterolog, explică faptul că nu toți polipii sunt adenomatoși (cu potențial cancerigen). Există polipi inflamatori sau hiperplastici, care nu prezintă risc oncologic, iar unii dintre aceștia nici nu trebuie îndepărtați. Tehnologia endoscopică modernă permite astăzi diferențierea tipului de polip doar pe baza aspectului macroscopic, iar decizia de rezecție aparține endoscopistului.
Prevenția începe întotdeauna cu informarea! Vă invităm să urmăriți interviul pentru a obtine informații utile despre polipii colonici și despre cum pot fi prevenite complicațiile majore, precum cancerul de colon.