„Colonul este intestinul gros, este portiunea terminala a tubului digestiv. Este un organ care, din fericire, nu este foarte greu de explorat pentru ca exista colonoscopia. In momentul in care pacientii ajung la spital cu diverse afectiuni, acestea nu trebuie sa fie ignorate, trebuie facuta colonoscopie. Orice simptom din cele enumerate (dureri abdominale, crampe, balonari, senzatie de satietate, uneori slabire in greutate fara ca persoasa sa isi propuna, etc) poate fi un simptom de alarma care sa sugereze existenta unui cancer de tub digestiv – de colon sau de rect.” conf. dr. Valentin Calu
Blog
Recomandările specialiștilor
Cancerul colorectal – slalom informațional Pledoarie pentru screening!
Vă propun un scurt slalom informațional despre cancerul colorectal (CCR)! Organizația Mondială a Sănătății estimează că cel puțin 4 din 10 cancere ar putea fi prevenite prin măsuri esențiale destinate evitării/limitării expunerii la acțiunea carcinogenelor cunoscute. Este vorba despre ceea ce numim în mod obișnuit – Prevenția Primară!
Screeningul cancerului de colon
Când vorbim de screening ne referim la procesul de căutare a unei afecțiuni înainte de apariția simptomelor, scopul fiind identificarea leziunilor precursoare sau a bolii în stadiu precoce. Pentru a se justifica screeningul, afecțiunea respectivă trebuie să fie suficient de frecvent întălnită în rândul populației și să existe teste care să pună în evidență modificările precoce cu acuratețe bună.