Acum 40 de ani învățam în facultate în primul rând despre boli, diagnostic pozitiv și diferențial, tratament. Prevenția, indiferent de patologie, era prezentată în scurte paragrafe!
Acum 35 de ani începeam să consult primii pacienți. Recomandările igieno-dietetice deveneau treptat sfaturi pentru optimizarea stilului de viață!
Acum 20 de ani pacienții, funcție de vârstă, încet-încet, intrau în primele programe de screening. Sensibilitatea, specificitatea și accesibilitatea diferitelor investigații utile în depistarea precoce a neoplaziilor au devenit subiecte de tot mai larg interes!
Acum, pe baza considerentelor mai sus prezentate, vă propun un scurt slalom informațional despre cancerul colorectal (CCR)!
Organizația Mondială a Sănătății estimează că cel puțin 4 din 10 cancere ar putea fi prevenite prin măsuri esențiale destinate evitării/limitării expunerii la acțiunea carcinogenelor cunoscute. Este vorba despre ceea ce numim în mod obișnuit – Prevenția Primară!
Pornind de la cele mai solide și actuale dovezi privind carcinogeneza, specialiștii OMS și UE au sintetizat 12 recomandări care formează Codul European Împotriva Cancerului, care pot fi găsite aici https://cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/ro/
Aceste recomandări vizează comportamentele asociate cu reducerea riscului de cancer.
În rândurile ce urmează mă voi opri doar la cea de a 12-a recomandare: Participați la programele organizate de screening pentru cancer:
- colorectal (la femei și bărbați)
- mamar (la femei)
- de col uterin (la femei).
acordând o atenție deosebită screenigului de CCR.
La nivel mondial, cancerul colorectal este al treilea ca frecvență la bărbați, 10% din totalul cancerelor) și al doilea la femei, 9,4% din total, conform Raport GLOBOCAN din 2020 https://link.springer.com/article/10.1245/s10434-022-12151-6#Sec1
Peste jumătate din cazurile de CCR apar în regiunile mai dezvoltate economic, mortalitatea fiind crescută în țările din Europa Centrală și de Est.
În 2020, în România, CCR a reprezentat 14,1% din cazurile de cancer diagnosticate la bărbați și 11,8% la femei. (GLOBOCAN România https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/642-romania-fact-sheets.pdf )
Cancerul colorectal are o serie de particularități care favorizează screeningul:
- istorie naturală bine-cunoscută: etapă pre-neoplazică care poate dura până la 10 ani, apoi perioada în care are loc transformarea mucoasei cu apariția polipilor adenomatoși (până la 5 ani) și transformarea malignă a acestora până la stadiul de adenocarcinom (în maxim alți 5 ani);
- progresează lent, din stadiile precoce curabile chirurgical către stadiile avansate și metastazante;
- testele de screening sunt eficiente și accesibile.
Factorii de risc în cancerul colorectal
Factorii de risc în CCR merită fiecare în parte câte o prezentare. Mă limitez doar la o simplă enumerare:
- Factori genetici
- Antecedente patologice personale
- Boli inflamatorii – colite ulcerative
- Polipi intestinali
- Cancerul colic – riscul apariției unui al doilea cancer este de 3 ori mai mare ca la un individ fără antecedente de cancer colic. În cazul că primul cancer a fost dezvoltat pe un polip riscul este de 6 ori mai mare. Dintre pacienții diagnosticați cu cancer de colon 5-10% vor prezenta o a doua tumoră, în intervale de timp cuprinse între 2 și 31 de ani.
- Cancere ginecologice sau mamare – cancerele de sân, uter, ovar sau col cresc riscul dezvoltării unui cancer de colon.
- Alți factori posibili
- Factori dietetici – dietele bogate în grăsimi și carne (procesată sau carne roșie)
- Consumul excesiv de alcool
- Excesul ponderal și inactivitatea fizică – în special la bărbați
- Ocupația – muncitorii din industria textilă (acrilonitriți), forestieră și persoanele sedentare par a fi mai expuși riscului de a face cancere colorectale.
Metoda de screening în CCR, cea mai simplă, repetabilă și neinvazivă o reprezintă testul hemoragiei oculte în fecale (THOF/FIT) efectuat anual, între 50 și 74 de ani. Examinarea materiilor fecale în vederea găsiri urmelor de sânge care nu sunt vizibile cu ochiul liber. În cazul testului FIT pozitiv, screeningul se completează cu o colonoscopie.
Informațiile corecte și complete sunt un pas important în prevenție!
Brăila este unul dintre județele în care mulți medici de familie, înscriși în programul de screening pentru CCR, oferă informații și teste FIT gratuite tuturor persoanelor între 50-74 de ani, cu sau fără calitate de asigurat. Ne dorim ca un număr cît mai mare dintre pacienții noștri să răspundă invitației de a face acest test simplu, astfel încât prevenția primară să facă parte din stilul nostru de viață!